Ben je niet zo gek op fruit maar wil je toch de nodige vitaminen binnenkrijgen? Dan is een smoothie een goede manier. Smoothie’s kunnen een gezonde aanvulling zijn voor je eetgewoonten, er zijn ook enkele minpunten aan een smoothie. We behandelen wat een smoothie is en wat zijn de voor en nadelen aan een smoothie en natuurlijk ook hoe kan je een smoothie maken met een aantal heerlijke recepten.
Wat is een smoothie
Een smoothie bestaat uit verschillende bestanddelen die je mengt in een blender, smoothie maker of mixer. Bestanddelen kunnen bijvoorbeeld zijn: stukjes groenten, ijs, melk, suiker en groenten. Voor de persoonlijke smaak kun je er nog honing, room of andere ingrediënten aan toevoegen. Doordat alles door elkaar wordt gemengd ontstaat er een gladde vloeibare substantie zonder stukjes. In een smoothie zit geen alcohol, een gezonde manier om veel vitaminen binnen te krijgen.
Hoe maak je een smoothie
Een goede smoothie bestaat uit een uitgebalanceerde combinatie van groente, fruit en een vloeistof. Doe je er geen vloeistof bij dan mengt alles niet goed door elkaar en wordt de smoothie te dik. Voeg je te veel vloeistof erbij dan wordt je smoothie te vloeibaar. Je kunt bijvoorbeeld kokosmelk, water, vruchtensap, yoghurt of melk als vloeistof gebruiken.
De romige textuur van je smoothie komt door het fruit. Peer, mango, appel, banaan of perzik zijn goede vruchten om in een smoothie te verwerken. Druiven, watermeloen of sinaasappel zijn minder geschikt omdat er veel vocht in zit. Je kunt ze wel gebruiken als extra fruit, niet als basis. Groente kun je ook gebruiken om je smoothie dikker en romiger te maken.
Het toevoegen van groente is niet noodzakelijk, ze maken je smoothie wel gezond en zitten vol met bouwstoffen. De groente proef je bijna niet omdat de fruitsmaak overheerst. Een eenvoudige manier om groenten binnen te krijgen als je er niet zo gek op bent. Spinazie, boerenkool, andijvie, peterselie zijn groenten die je kunt gebruiken. Voeg maximaal 40% groente toe anders wordt je smoothie te dik. Zeker als je koolhydraatarm eten gewend bent is dit een top manier om extra groente en vezels binnen te krijgen.
Voor je alles gaat mixen met elkaar in de blender is het verstandig grote stukken fruit klein te snijden. Vermijd ook grote trossen of bladeren. Meng het geheel 30 tot 60 seconden op een hoog toerental. Meng tot alles goed gemengd is en je een heldere smoothie ziet. Mix niet langer dan een minuut, als je te lang mixt gaan er oxidanten en vloeistoffen verloren.
Voordelen van een smoothie
De vitaminen in een smoothie zorgen voor een positief effect op je gezondheid. Mensen die groente en fruit eten zijn over het algemeen gezonder dan mensen die dat niet tot zich nemen.
Dit maakt het makkelijk om af en toe een wijntje te kopen .
Westerlingen eten te weinig groente en fruit. De dagelijkse hoeveelheid ligt op 2 a 3 stuks fruit en 300 gram groenten per dag. Weinig mensen halen dat en zoeken daarom andere manieren om aan die hoeveelheden te komen. Een smoothie is een goede manier.
Tijdens het blenden gaan er geen vezels verloren. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en kunnen een opgeblazen gevoel in de buik tegengaan.
Recepten
We hebben een paar recepten voor je gemaakt om een gezonde en lekkere smoothie te maken.
Bananas Blues
- 2 rijpe bananen
- 1 kop druiven
- 1 rijpe peer
- Water
Doe de druiven met water in de blender, daarna de pitjes eruit zeven. Voeg nu de bananen erbij en mix het geheel in de blender.
Koffie Banaan smoothie
- 1 banaan
- 3 dadels
- 2 eetlepels room
- 1 kopje kefir
- 1-2 eetlepels gemalen koffie
- Klein beetje rauwe cacao poeder
Blend het geheel 3 minuten, voeg enkele ijsblokjes toe om de smoothie koud te serveren.
Smoothie twist
- 10 aardbeien inclusief het kroontje
- 2 bananen
- 2 glazen water
- Halve bos Romeinse sla
Blend het geheel 3 minuten.