Het overkomt je vast wel eens, je hebt veel te veel eieren gekocht en weet niet wat je er mee aan moet omdat een gebakken ei snel een beetje afgezaagd wordt. Probeer eens een frittata! Dit van origine Spaanse recept is simpel te maken en kan met ongeveer alle kliekjes die je hebt liggen heel goed tot zijn recht komen.
Er zijn een paar ingrediënten die bijna standaard gebruikt worden, met name eieren, spek en ui, maar denk vooral ook aan andere dingen als groentes als spinazie en erwtjes! Degene die we hier beschrijven is de variant waar ook spekjes in zitten.
Nodig:
- 4 aardappels
- 2 uien in halve ringen
- spekjes
- 8 eieren
- olijfolie
- middelgrote koekenpan en oven met grillstand
Bereiding Frittata Ui Spek
- Snij de aardappel in dunne plakjes en overgiet met kokend water. Laat ze een paar minuten staan.
- Vul de pan met een dikke laag olijfolie (1 cm ongeveer) en bak de uien op laag vuur tot ze gaar zijn.
- Voeg aardappel toe en laat die een kwartier meebakken tot ze uit elkaar vallen. Blijf goed doorroeren.
- Giet het geheel af in een zeef en dep het droog, dit is tegen het vet.
- Bak de spekjes helemaal uit in dezelfde pan en doe ze na ze afgegoten te hebben bij het mengsel van ui en aardappel in de zeef.
- Laat het geheel wat afkoelen.
- Kluts de eieren en doe de overige ingrediënten hierbij. Zet ondertussen de koekenpan weer op het vuur met wat olie erbij. Voeg het eiermengsel toe en laat tien minuten staan met een deksel erop.
- Verwarm de oven voor op 150 graden en doe de frittata hierin als alleen de bovenkant nog nat is. Laat staan tot de bovenkant gestold is.
- Haal de pan uit de oven en laat hem afkoelen.
- Bon appetit!