Runderborst, of klapstuk, is rundvlees dat word gesneden van de klapribben. Ook wel de korte ribben van het rund. Het word ook wel stoofvlees genoemd, omdat dit vlees geruime tijd gestoofd moet worden. Het vlees komt aan de smaak doordat het met kleine vetrandjes is doorregen. Klapstuk word vaak gegeten bij hutspot.
Om dit hutspot met klapstuk te maken voor 4 personen heb je het volgende nodig:
- 750 gram klapstuk
- 1 gedroogd pepertje
- 1 laurierblad
- 5 kg. Aardappelen
- Gesneden peen
- Uien
- 50 gram boter
- Zout
- Peper
De benodigde voorbereidingen voor het gerecht.
Doe de klapstuk in een ruime pan, vul deze pan met water tot het water net onder de rand komt, samen met een theelepel zout, een ½ theelepel peper, het gedroogde pepertje en het laurierblad. Zet het vuur hoog totdat het water kookt. Zet als het water kookt het vuur wat lager. Leg de deksel op de pan en laat dit staan voor 1,5 uur zachtjes stoven. Ondertussen kan je vast de aardappels schillen en ze in vieren snijden. Leg dan de peen, de uien en de aardappelen op het klapstuk. Doe dan de deksel weer op de pan en laat alles voor zo’n 40 minuten gaar worden.
Bereidingswijze:
Giet nu het vocht af, vang wel wat vocht op. Neem het klapstuk uit de pan, snijd nu het vlees in stukjes. Nu kan je eventueel het laurierblad en het pepertje. Stamp nu de aardappelen, de peen en de uien met een stamper fijn. Roer nu ook de boter, zoveel van het kookvocht zodat de hutspot lekker smeuïg is en de stukjes klapstuk erdoor heen. Voeg eventueel wat zout en peper naar smaak toe. Veel mensen vinden de hutspot een beetje flauw vandaar dat ze er peper en zout bij willen toevoegen.
Dit vlees hoort van oorsprong bij de hutspot, en de hutspot maken doe je gelijktijdig bij de bereiding van het vlees.