Groentesappen zijn helemaal hot. Ze zijn een goede manier om in korte tijd veel vitamines en mineralen binnen te krijgen. Wat groentesappen zo gezond maakt en waarom je altijd voor biologische groente moet kiezen lees je hier.
Waarom veel groente eten?
Dat groente goed is de gezondheid is algemeen bekend. Gezondheidsinstanties zoals het Voedingscentrum adviseren om dagelijks 250 gram groente te eten. In andere landen gaan instanties nog verder. Zo adviseert de Australische tegenhanger van het Voedingscentrum om 375 gram groente per dag te eten. De boodschap mag duidelijk zijn: ons lichaam heeft veel groente nodig voor een goede basis gezondheid. De adviezen van de gezondheidsinstanties richten zich op het voorkomen van gebrekziekten door tekorten aan voedingsstoffen. Als je wat verder de literatuur induikt en gaat kijken hoeveel groente je nodig hebt voor een optimale gezondheid dan liggen de adviezen nog een stuk hoger. Deze liggen dan tussen de 600 gram en 800 gram per dag.
Nu is het zo dat de meeste mensen al niet aan de 250 gram groente per dag komen. Dit komt omdat we gewend zijn om alleen groente bij het avondeten te nemen. Bij het ontbijt en lunch eten we meestal ontbijtgranen of brood. Daar past groente niet echt bij.
Door groentesappen te drinken kan je op een makkelijke en snelle manier meer groente in je dieet introduceren. Groentesappen zijn laag in calorieën maar zitten wel vol voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.
Wat zijn groentesappen?
Een groentesap maak je met behulp van een (slow)juicer. De voedzame nutriënten worden door de juicer uit de groente geperst en de pulp (vezels, schil, pitten) blijft in de machine achter. Hierdoor krijg je een mooie sap die veel dunner is als een smoothie. Een smoothie maak je in een blender en blijft altijd wat pappig door de vezels die erin blijven.
Omdat de groentesap geen (of nauwelijks) vezels en koolhydraten bevat is deze caloriearm. Alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen zitten wel in het sap. Omdat deze voedingsstoffen in vloeibare vorm worden genuttigd worden alle nutriënten goed opgenomen.
Vaak wordt er aan een groentesap een beetje fruit toegevoegd. Dit zorgt voor een wat zoetere smaak en extra voedingsstoffen. Doorgaans wordt er zo min mogelijk fruit aan groentesap toegevoegd, net genoeg om het op smaak te brengen, zodat er niet teveel suikers in de groentesap komen.
Gezondheidsvoordelen van groentesappen
Je kunt groentesappen drinken als aanvulling op je normale dieet, voor het verbeteren van de algehele gezondheid. Een andere reden om groentesappen te drinken is als detox. Je drinkt dan 3 dagen tot enkele weken alleen maar groentesappen waarbij je geen vast voedsel meer eet. Dit is een goede manier om het lichaam te reinigen van afvalstoffen die zich door de jaren heen hebben opgehoopt.
In onderzoeken is aangetoond dat mensen die dagelijks een groentesap drinken hogere vitamine A, vitamine C, vitamine E, selenium, foliumzuur en antioxidant spiegels hebben. Hiermee zijn ze beter beschermt tegen ziekteverwerkers en hebben ze een lager risico op chronische aandoeningen.
Een detox kuur met groentesap
Een detox kuur is de manier om je lichaam te reinigen van afvalstoffen. Deze afvalstoffen hopen zich op door:
- Slechte eetgewoonten zoals veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten eten
- Bestrijdingsmiddelen die op groente en fruit worden gebruikt
- Hormonen die in de veeteelt worden gebruikt
- Verontreiniging van voeding met zware metalen
- Lichaamsvreemde stoffen in de voeding zoals conserveermiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen, geurstoffen en antiklontermiddelen
- Luchtvervuiling
- Roken
- Alcohol
De lever en de nieren zijn belast met het zuiveren van al deze lichaamsvreemde stoffen. Als je een dieet volgt wat hoog is in toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten dan heeft de lever niet meer de capaciteit om dit voldoende te doen. Het gevolg is dat afvalstoffen zich langzaam beginnen op te hopen. Door middel van een detox kuur ontlasten we de lever zoveel mogelijk en geven we het lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om te ontgiften. Het is daarom erg belangrijk om uitsluitend gebruik te maken van groentesappen die gemaakt zijn van biologische groente tijdens een detox kuur. Zo weet je zeker dat je groente vrij zijn schadelijke bestrijdingsmiddelen die de lever belasten. Door de lever helemaal te ontlasten van lichaamsvreemde stoffen kan de lever zijn volle capaciteit gebruiken voor het afvoeren van afvalstoffen.
Een ander voordeel van biologische groenten is dat ze meer voedingsstoffen bevatten en dat de teelt veel milieuvriendelijker is. Zo komen er geen schadelijke pesticiden in het grondwater door de teelt. En omdat biologische groenten veel eerlijker zijn dan gewone groenten zijn ze ook nog eens veel lekkerder.
Groentesap recepten
Wil je aan de slag met het maken van je groentesappen dan is het handig om hier recepten bij te hebben. Goede groentesap recepten gaan uit van een verhouding van 85% groente en 15% fruit. Zo zorg je dat de groentesap lekker en wat zoet is zonder te veel suikers. Ga je groentesappen maken bedenk dan dat je deze maar een paar dagen in de koelkast kunt bewaren. Wil je een grote voorraad maken dan kan je de groentesappen ook invriezen. Als je het direct na bereiden invriest dan zullen er nauwelijks vitamines verloren gaan. De mineralen gaan sowieso nooit verloren door groente in te vriezen. In de vriezer kan je groentesap maximaal 3 maanden bewaren. Op deze pagina vindt je een aantal heerlijke en gezonde groentesap recepten.
Heb je nog geen slowjuicer en wil je eerst proberen of groentesappen iets voor jou zijn? Je kunt ze ook online bestellen. Zo kan je eerst uitproberen hoe je ze vindt smaken en hoe je je erbij voelt voordat je een slowjuicer aanschaft. En eigenlijk is het ook wel heel makkelijk om je sappen online te bestellen.