Een wortel is oorspronkelijk precies hetzelfde als een peen. De eetbare wortel en wilde peen kruist heel makkelijk, waardoor er tussen de wortelen wel eens een witte peen kan zitten. Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen, in het lichaam wordt dit als vitamine A omgezet. Wortelen zijn van oorsprong uit Iran gehaald door de V.O.C. in de 17 eeuw. Wortelen zijn in Nederland gekruist tot deze de oranje kleur kregen, vanaf de 17e eeuw is de wortel ook over de rest van Europa verspreid. Tot zover deze interessante geschiedenisles!
Naast deze geweldige historie is de wortel namelijk heel gezond en lekker zoet van smaak. De wortel is eenvoudig te verbouwen, de opbrengst per vierkante meter is enorm! Wortelen zijn het hele jaar te verkrijgen op de markt, in de supermarkt en bij de groenteboer. De groente is absoluut niet duur, je kunt voor weinig geld dan ook al een heerlijke wortelsoep op tafel zetten.
Heb je een half uurtje de tijd om wortelsoep te bereiden? Zet deze romige wortelsoep dan eens op tafel. De soep bewijst maar weer dat lekker eten helemaal niet duur hoeft te zijn! De soep past binnen een koolhydraatarm dieet en is ook geschikt voor vegetariërs of veganisten. Wortelsoep is erg saai als erg geen andere ingrediënten worden toegevoegd. In dit recept vind je kokosmelk, sinaasappel en gember als waardevolle smaakmakers!
Nuttig de soep als lunch of als voorafje tijdens een heerlijk diner. Wortelsoep kun je gemakkelijk in de koelkast bewaren en eenvoudig opnieuw verwarmen. Vries de wortelsoep in wanneer je het langer wilt bewaren. Serveer eventueel een bruine boterham bij de wortelsoep om het gerecht vullend te maken.
Ingrediënten
- 1 kilo winterpeen
- 1 ui
- Een centimeter gember
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook
- 700 ml groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- 1 sinaasappel
- Olijfolie
Ben je geen fan van gember? Je hoeft dit ingrediënt niet per se toe te voegen, maar test het gewoon eens uit! Gember mixt uitstekend in het geheel.
Bereidingswijze
- Verwijder de schil van de ui en versnipper de ui met een groot mes dat daarvoor geschikt is. Rasp de gember en verhit dit samen met een klein beetje olijfolie in een grote pan. Roer af en toe en laat de gember 5 minuutjes pruttelen.
- Schil de wortelen en snijd ze in plakjes.
- Schil het teentje knoflook en pers of hak het fijn.
- Laat de winterpeen en knoflook kort bakken met de ui en gember.
- Schenk de kokosmelk en bouillon in de pan en breng de soep aan de kook.
- De wortelsoep mag 15 minuten aan de kook worden gehouden, wacht af tot de peen helemaal gaar is. Proef een stukje peen om te ervaren of dit het geval is.
- Gebruik een staafmixer, blender of keukenmachine om te totale massa te pureren.
- Pers een sinaasappel uit en roer het sap door de gepureerde soep.
- Voeg tot slot peper en zout toe om de soep op smaak te brengen.
- Desoep serveren in soepkommen of leuke schaaltjes.