Maak jij graag je eigen pistache ijs en liggen er meer pistache schillen in je huis dan stof? Dan kun je jezelf een echte pistache-fan noemen. Als je zoveel van pistachenoten geniet, dan is het belangrijk dat je enkel de beste noten koopt. Biologische pistachenoten zijn stukken beter voor jou én het milieu. In dit artikel lees je precies waarom je vanaf nu het beste alleen biologische pistachenoten kunt kopen.
Het groeiende probleem van onze aankopen
Er komen steeds meer en meer mensen bij op aarde die allemaal gewend zijn aan de globale samenleving. Dankzij de globale samenleving staan we niet alleen via social media gemakkelijk in contact met mensen aan de andere kant van de wereld, maar het zorgt er ook voor dat we snel en goedkoop producten uit allerlei landen kunnen kopen. Waar men 100 jaar geleden het meeste nog van de boer op het land kochten of de kledingmaakster in het dorp, koopt men alles tegenwoordig online zonder ook maar iets te weten over het product dat ze in hun winkelwagentje hebben gestopt. Door deze enorme toename aan consumptie, is er gestimuleerd om zo snel mogelijk redelijke producten op de markt te zetten. Hoe sneller een product bij de klant is, hoe beter. Dat de kwaliteit van de producten hierdoor afnam, was iets minder kwalijk, omdat het ook goedkoper aangeboden kon worden en mensen dus gemakkelijker na een paar maanden weer hetzelfde product kochten ter vervanging van de vorige.
Hoewel het geweldig is dat we tegenwoordig kunnen genieten van producten uit andere landen, is de snelheid en productie die erachter liggen een steeds groter probleem aan het worden. Doordat het productieproces zo economisch mogelijk verloopt, waarbij de kosten lang niet zo hoog liggen als de opbrengsten -zelfs bij heel goedkope producten-, is er nauwelijks rekening gehouden met ecologie. Waar de voordelen voor consumenten en producenten steeds hoger opliepen, groeiden de nadelen voor het milieu en veel mensen binnen het productieproces helaas ook. De balans tussen de natuur, waar al onze producten hun oorsprong in vinden, en de mens is hierdoor compleet verstoord. De wereld kan de vraag van de mens niet aan en dat wordt steeds duidelijker merkbaar.
Dit is vooral van groot belang als het gaat over de productie van voedsel. Hierbij zijn we als mens nog altijd het meest afhankelijk van de aarde en wat ze ons te bieden heeft, maar de impact van insecten en dieren op de voedselproductie wordt ook steeds duidelijker. Vroeger werd er rekening gehouden met insectenplagen bij de productie van een groente, door planten om het veld heen te plaatsen waar de insecten liever van eten. Tegenwoordig worden de groenten bespoten met bestrijdingsmiddelen die ervoor zorgen dat het insect simpelweg sterft en soms zelfs in je zakjes sla en sperziebonen te vinden is. Dit werkt de biodiversiteit op aarde zo erg tegen, dat steeds meer diersoorten langzaam uitsterven en veel belangrijke pollen verspreiders verdwijnen. Daarnaast wordt de bodem flink uitgeput door het gebruik van allerlei chemicaliën en de overproductie van bepaalde groenten of fruit. Hoewel de cijfers laten zien dat de negatieve gevolgen steeds meer en meer toenemen -denk bijvoorbeeld aan de plasticsoep in de oceaan, het uitsterven van diersoorten en het opwarmen van de aarde-, is het nog niet onmogelijk om de aarde te helpen om weer in haar kracht te staan.
Hoe biologische landbouw kan helpen
Bij biologische landbouw draait het om de samenwerking tussen de mens en natuur. Als mensen weten we tegenwoordig precies hoe de natuur reageert. We kunnen het weer bijna exact voorspellen, we weten wat natuurlijke vijanden zijn van allerlei verschillende plagen, we weten hoe we ons voedsel zo goed mogelijk kunnen bewaren om er nog heel lang van te kunnen genieten. Met alle kennis die de mens heeft kunnen vergaren sinds het bestaan van de mensheid, is het mogelijk om perfect samen te werken met de aarde. Dit gebeurt bij biologische landbouw op de volgende manieren:
- Geen chemicaliën: Bij biologische landbouw wordt er geen gebruik gemaakt van chemicaliën. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt wanneer er een plaag is of zelfs al op voorhand om een plaag te voorkomen. Hierdoor komen er aanzienlijk minder externe en bewerkte stoffen in de aardbodem en de lucht terecht. Ook dieren die in eerste instantie niet doodgaan door het binnenkrijgen van deze chemicaliën, kunnen via hun uitwerpselen dit alsnog verspreiden naar locaties buiten het landbouwgebied, waardoor de grond daar ook beïnvloed raakt. Door het gebruik van chemicaliën dus volledig uit te sluiten, worden de aarde en de dieren in grote maten beschermd.
- Geen hormonen: Ook worden er geen hormonen gebruikt bij biologische landbouw voor de productie van voedsel. Hormonen worden gebruikt om de zaadjes van planten op zo’n manier te bewerken, dat de vrucht beter bestand is tegen schimmels, groter of sneller groeit of een diepere kleur krijgt. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke punten voor producenten en consumenten, maar zijn slecht voor de biodiversiteit en degene die de hormonen binnenkrijgen. Deze hormonen kunnen op lange termijn en bij grotere hoeveelheden namelijk ook het functioneren van jouw lichaam beïnvloeden en dus al helemaal van de insecten en dieren die het voedsel ook binnenkrijgen.
- Geen kunstmest: Hoewel in eerste instantie kunstmest goede dingen lijkt te doen voor de grond, zit er vaak een hoop zout in dat de grond uitdroogt, waardoor het meer bespoten moet worden met water. Dit is niet alleen zonde van het steeds schaarser wordende drinkwater op de wereld, maar tast ook de natuurlijke samenstelling van de grond aan. Daarnaast is de productie van kunstmest ook een flinke belasting van het milieu, omdat er veel energie verbruikt wordt en er ook slechte stoffen vrijkomen die door de wind worden meegenomen en uiteindelijk weer op de aarde neerdalen door regen. Kunstmest wordt bij biologische landbouw dus vermeden, omdat het te veel negatieve bijwerkingen voor de aarde met zich meebrengt.
Biologische landbouw zorgt er dus voor dat de aarde minder zwaar belast wordt en minder externe stoffen tot zich krijgt. Daarnaast wordt er ook minder energie verbruikt bij het verbouwen van biologische producten en is er minder drinkwater nodig. Maar waarom is biologisch voedsel dan nog niet de standaard?
Het kost wat, maar dan heb je ook wat
De grootste reden waarom biologische landbouw niet overal de standaard wordt gemaakt, is omdat het weinig winstgevend is en de consument niet gewend is aan sommige producten in hun meest pure vorm. Oogsten binnen de biologische landbouw kunnen namelijk toch mislukken als er een plaag voorbij komt en deze moeilijk te bestrijden is zonder pesticiden. Ook zijn de planten soms minder bestendig tegen schimmels of extreme temperaturen, terwijl niet-biologische planten hier door hormonen vaak beter tegen beschermd zijn. Doordat de kans op een mislukte oogst hoger ligt, zijn biologische producten vaak een stuk duurder dan de niet-biologische variant. Hierdoor is het voor veel mensen ook een moeilijke keuze om te kiezen voor biologisch, al helemaal met iets als bijvoorbeeld noten die vaak toch al een stuk duurder zijn dan groenten en fruit. Toch zitten er nog meer voordelen aan het kopen van biologische producten naast dat het stukken beter is voor het milieu.
De voordelen van biologische pistachenoten
Biologische pistachenoten zijn een perfect voorbeeld van waarom biologische producten geweldig zijn. De biologische pistachenoten hebben namelijk meer smaak en een betere structuur dan de niet-biologische versie. Daarnaast weet je zeker dat je alleen maar goede stoffen tot je neemt en dat je de noot in de meest pure vorm proeft. Dankzij deze rijke smaak-ervaring is het perfect om toe te voegen aan je gerechten. Je pistache ijs zal een stuk romiger zijn en je behaalt met minder nootjes net zo’n heerlijke smaak. Het idee dat biologische producten van mindere kwaliteit zijn, is dus flink achterhaald. Tegenwoordig zien we zelfs dat biologische groenten en fruit nog groter en sappiger groeien dan de niet-biologische variant, omdat er met de kennis van nu een steeds betere samenwerking ontstaat tussen mens en natuur. Koop jouw pistachenoten vanaf nu dus biologisch, zodat je niet alleen jezelf van een betere kwaliteit noot voorziet, maar ook bijdraagt aan het stimuleren van een geweldige vorm van landbouw. Zo verbeter je de wereld met één nootje per keer.